10 August 2011

Cara Memasak Onigiri / Nasi Kepal

Bahan - bahan :
Onigiri isi tuna (untuk 4 nasi kepal)
  • 400 gram nasi
  • Setengah potong salmon (50 gram)
  • Garam
  • Biji wijen putih
Onigiri isi tuna dan mayonnaise (untuk 4 nasi kepal)
  • 400 gram nasi
  • 40 gram tuna kalengan
  • 2 sdt mayonnaise
  • Garam
Onigiri Panggang Rasa Kecap Asin
  • 400 gram nasi
  • Kecap Asin
  • Garam
Cara Memasak :
  • Untuk onigiri isi salmon panggang : Taburi salmon dengan garam, biarkan sedikitnya 30 menit. Tiriskan dan panggang di atas penggorengan, buang kulit dan tulang dengan hati2, kemudian belah menjadi kepingan kecil.
  • Masukkan nasi ke ladam mangkuk kecil, masukkan seperempat potongan kecil ke tengah2 nasi. Pastikan salmon terbungkus nasi.
  • Basahi kedua tangan anda dan lumuri dengan garam secukupnya. Balik mangkuk nasi ke tangan anda, tekan dan bentuk menjadi bola.
  • Untuk onigiri isi tuna dan mayonnaise : Tiriskan tuna kaleng, lalu campur dengan mayonnaise. Masukkan campuran tadi ke tengah2 nasi, tutup campuran dengan nasi. Bentuk nasi menjadi bola, lalu pepatkan menjadi bulatan pipih dengan tebal sekitar 3 cm. Kemudian gunakan kedua tangan lalu bentuk menjadi segitiga.
  • Untuk onigiri panggang : Bentuk nasi menjadi bulatan pipih, panggang diatas penggorengan . Baliklah apabila nasi sudah berubah warna, celupkan ke dalam kecap asin, dan masukkan lagi ke dalam penggorengan. Panggang lagi dengan api kecil, bolak-balik hingga menjadi coklat keemasan.

No comments:

Post a Comment